מה ההבדל בין פסיכולוגיה לNLP
אנשים רבים שואלים אותי: מה שאת עושה זה פסיכולוגיה?
אני עונה: אני אכן עוסקת בפסיכולוגית הנפש, אך בשיטה אחרת: בשיטת NLP.
ואז שואלים אותי: אז מה ההבדל?
וזה הביא אותי לכתוב את המאמר הזה:
היום לא צריך להיות פסיכולוג כדי לעזור לאנשים ליצור שינוי מהותי בחייהם, ובעיקר בתחושותיהם התקועות. בזכות שיטת NLP אנשים רבים עברו תהליכי שינוי מדהימים, תוך זמן קצר באופן יחסי.
אנשים עם טראומות, חרדות, כעסים, התפרצויות, תיסכולים, פוביות, חוסר ביטחון עצמי, פחד מנטישה, לחץ, עצב, דיכאון, קינאה, אובססיביות וכו', הצליחו לשנות תחושות אלה, להתגבר על הקשיים ולהתחיל חיים חדשים. כל זה בזכות שיטת NLP הגאונית.
ונחזור לשאלה העיקרית: מהו ההבדל הכי מהותי בין פסיכולוגיה ל-NLP:
קיימים ארבעה הבדלים עיקריים בין פסיכולוגיה ל-NLP:
ההבדל הראשון
ההבדל הראשון הוא שבטיפול פסיכולוגי, הלקוח הוא "מטופל". דהיינו, מישהו אחר מטפל בו (במקרה זה: הפסיכולוג). זאת אומרת, הפסיכולוג הוא האחראי – לא הלקוח. וכך, הלקוח הוא פסיבי, כאשר הפסיכולוג הוא האקטיבי.
לעומת זאת, ב-NLP הלקוח איננו "מטופל", אלא הוא "מונחה". זאת אומרת, הוא מקבל הדרכה כיצד להשתמש במוח שלו נכון, באופן עצמאי, כדי שלא יצטרך אותנו יותר. הוא לומד להשתמש במשאבים שיש לו.
ב-NLP הנחת היסוד היא שאין אנשים מקולקלים, לכן אין מה לתקן ואין מה לטפל. בן אדם שיש לו קושי, הוא לימד את עצמו להתנהג באופן מסוים, באופן שלא אפקטיבי לו. ולכן, הוא יכול ללמוד לשנות התנהגות זאת, ולאמץ לעצמו התנהגות אחרת, שהיא אפקטיבית בשבילו ובשביל סביבתו. הלקוח עובר תהליך מתוך חוזק ולא מתוך חולשה. הלקוח אקטיבי, ולא פסיבי. הוא לוקח אחריות על התהליך. למשל, בן אדם שמעשן, הוא לימד את עצמו לעשן. לכן, הוא יכול ללמד את עצמו לעשות משהו אחר במקום זה (בעזרת כלים מסוימים שהוא מקבל מהמנחה שלו).
גם בן אדם שיש לו פוביה ממעליות, הוא לימד את עצמו לפחד ממעליות. הוא עשה את זה בתת המודע. היו לו סיבות טובות ללמד את עצמו לפחד ממעליות. אולם, ככל שהוא חזר על זה יותר פעמים, כך זה נצרב יותר בתת המודע שלו, והפך לכביכול "חלק ממנו". למעשה הפחד הוא לא באמת חלק ממנו. וזה אומר שאפשר להיפטר ממנו. ל NLP יש כלים עוצמתיים כדי להעלים את הפוביה הזאת, או כל פוביה אחרת. זה לא משנה איזו. למשל: פוביה מג'וקים, פוביה ממחטים, פוביה מכלבים, פוביה מנחשים ועוד ועוד...
גם בן אדם שיש לו חרדות, הוא לימד את עצמו לייצר את החרדות (בתת המודע שלו). למשל: חרדת נטישה, חרדה ממבחנים, חרדה מעמידה מול קהל, חרדה מנהיגה, חרדת קיום, חרדה מסקס וכו'. בחרדות, הבן אדם חושב על מה עלול להשתבש, וזה מגדיל עוד יותר את החרדה. כיום, בזכות שיטת NLP הדברים האלה פתירים.
ההבדל השני
ההבדל השני הוא שבמהלך טיפול פסיכולגי, הלקוח חווה שוב את הטראומה, או החרדה, או כל קושי אחר. למעשה, הוא עובר טראומה נוספת באותו רגע. זאת, בהנחה שכדי להתגבר על טראומה, יש לחזור אליה, לפרט אותה ולהסביר מה קרה, כדי שהפסיכולוג יידע לסווג אותה. שיידע איזה סוג של טראומה זאת, וכך יידע מה לעשות.
לעומת זאת, ב-NLP, אין צורך לחוות את הטראומה שוב. אין צורך לדעת מה קרה שם בדיוק. אפשר להעלים את הטראומה גם בלי לחוות אותה שוב ובלי לפרט מה קרה. זאת, בין היתר, הגדולה של ה-NLP והייחודיות של שיטת NLP.
ב-NLP הטכניקות הן ידידותיות ללקוח, מקלות עליו ומחברות אותו למשאבים שלו.
ההבדל השלישי
הבדל נוסף ומשמעותי בין הפסיכולוגיה ל-NLP הוא: אורך התהליך. הרבה מן הלקוחות שלי, שכבר היו אצל פסיכולוגים, סיפרו שהם כבר 7 שנים בטיפול פסיכולוגי.
חשוב לציין כי בשיטת NLP התהליכים קצרים מאוד. כמובן שזה שונה מבן אדם אחד לשני. אין מספר קבוע של מפגשים. יחד עם זאת, ההתקדמות מהירה יותר ואפקטיבית מאוד.
ההבדל הרביעי
בפסיכולוגיה משתמשים בעיקר בחלק המודע של המוח. אומנם קיים שימוש בתת המודע, אך לא בטכניקות שינוי בתת המודע. לעומת זאת, בNLP משתמשים בתת המודע עם טכניקות לשינוי מהיר יחסית (מכיוון שהאוטומטים שלנו, דפוסי ההתנהגות וההרגלים שלנו נשלטים על ידי תת המודע).
אז מה הבעיה?
הבעיה היא במקובעות של בני האדם. אנשים הורגלו שכדי לטפל בבעיה, כמו חרדות, טראומות, פוביות, חוסר ביטחון, כעסים, דיכאון וכו', זה לוקח המון זמן. וכאשר באים ואומרים להם שיש שיטה שנקראת NLP, והיא מטפלת בבעיה תוך זמן הרבה יותר קצר, אנשים נוטים להתיחס לזה בספקנות, בפקפוק ובחוסר אמונה שזה אכן כך.
ולכן, ברגע שתבינו ותפנימו שאכן קיימת שיטה שמטפלת בבעיה בתוך זמן הרבה יותר קצר באופן יחסי, תוכלו להיות פתוחים לשיטה ולהנות מפירותיה, כמו עוד מיליוני אנשים בעולם.
הערה חשובה:
מאמר זה אינו בא להפחית מחשיבותה של הפסיכולוגיה. אדרבא, ככל שיש יותר שיטות, זה אומר שיש יותר סיכויים לשינוי. ולכן, יש מקום גם לפסיכולוגיה וגם לשיטות חדשניות וקצרות יותר. כל אחד יבחר במה שמתאים לו.
המלצתי:
תבקשו פגישת היכרות חינם. בפגישה תוכלו לשאול את כל השאלות שלכם, ולקבל תשובות ולהבין יותר את השיטה, וכך תוכלו לבחור במה שמתאים לכם.